STRETCHING/TÖJNING

METODER

Det finns ett flertal sätt att stretcha sina hål, men nyckeln till framgång oavsett metod är tid. Din kropp behöver tid mellan varje stretching för att anpassa sig, läka och för att producera nya celler. Ju långsammare du stretchar, desto lättare och mer behagligt kommer det att vara och desto större kommer du att kunna stretcha.
Vi rekommenderar att du inte stretchar mer än en storlek per månad (t.ex. 2.0mm -> 2.4mm, 10mm -> 11mm) i de mindre storlekarna, och att du tänker på att ju hårdare stretch eller ju större storlek, desto långsammare får du gå.
Vissa kroppsdelar är lättare att stretcha än andra. Till exempel så är örsnibbar, Prins Albert, inre blygdläppar och läppar oftast enklare att stretcha än bröstvårtor, broskhål och Apadravyas. Tänk på att varje enskild stretchning är större än föregående. Smyckena mäts i diameter, men det din kropp känner är omkretsen, vilket ökar betydligt fortare. Om du inte ger din kropp tillräckligt med tid för att regenerera ny vävnad riskerar du att huden slits sönder (vilket tar lång tid att läka) eller blir tunnare eller ärrad (vilket begränsar kommande stretchningar). Om du stretchar tillräckligtlångsamt och håller dina hål hälsosamma kan du hålla på i tid och evighet.

Massage kan hjälpa till att hålla vävnaden hälsosam och främja celltillbyggnaden. Det ökar cirkulationen och kan påskynda läkning och nedbrytning av ärrvävnad. Genom att milt knåda huden mellan dina fingrar, med eller utan kakaofett eller olja (vitamin E, olivolja, etc),  kan du öka din framgång både gällande din generella stretching och läkning. 

PLUGGAR

Ett av de mest populära sätten att stretcha idag är att gradvis sätta i större och större pluggar i hål (vanligtvis örsnibbar),  och att låta varje storlek sitta i under flera veckor för att låta det läka. Detta fungerar väldigt bra i mindre storlekar, där nästa storlek oftast kan skjutas in i hålet (pröva skohorns-metoden på särskilt hårda ställen – först ena kanten, sedan nästa, samtidigt som du drar piercingen nedåt). Efter några veckor börjar hålet bli lite lösare runt det nya smycket och när du kan se en god summa ljus ovanför smycket, kan man pröva att gå vidare.

Om du inte är riktigt redo för nästa storlek, eller om du inte vill köpa ett nytt smycke så kan du sätta i allehanda saker i hålet tillsammans med din gamla plugg. Extra ringar, barbells, sugrör osv. kan sättas i med pluggen för att fylla hålet. Flytta runt objekten periodvis för att lindra eventuella ömma punkter och undvik att använda tunna (mindre än 1.6mm) eller vassa delar som kan skära i huden under tryck.
En metod som används i Burma och Thailand, bland andra platser, går ut på att linda in pluggar med tråd i bomull eller silke för att på så vis stegvis öka omkretsen. Du kan även göra detta med klisterfri och vävnadsvänlig tejp (t.ex. rörtejp), men var försiktig med att inte överlappa ändarna på varje lager då det skapar ojämna och irriterande punkter. Det är dock viktigt att byta ut tejpen med jämna mellanrum.

Håll dem rena! Tänk på att det är svårt att få bort döda hudceller och annan materia ur hål med plugg i, utan att ta bort smycket. Gör därför som så, när piercingen anpassat sig till stretchningen (efter några dagar), ta ur pluggen i duschen för att tvätta dina öron. Ju större hål, ju större invändig yta vilket resulterar i mer döda hudceller vilket ger mer lukt. Håll dem rena! Genom att ta ur pluggarna dagligen (efter några dagar) och massera vävnaden med tvål hjälper du huden att hålla sig mjuk och elastisk vilket hjälper dig att stretcha lättare.

TAPERS/LEDSTICKOR/SPIRALER

En taper, eller ledsticka, är en proportionell bit metall, trä, glas, ben eller horn som har sin början på eller mindre än hålets nuvarande storlek och ökar mjukt i diameter till önskad storlek på hålet. Ledstickor kan användas antingen som en metod för stretching, isättning av andra smycken, eller som smycke i sig självt. I mindre storlekar kan de användas för att enkelt sätta i smycke av nästa storlek, då stretchingen går på bara några minuter och där smycket följer efter bakom ledstickan. Detta är en tjänst de flesta studios erbjuder.

Du kan även använda ledstickor till att gradvis stretcha upp dina hål, genom att försiktigt och långsamt föra igenom dem under  flera dagar eller veckor.  Håll ledstickan insmord (t.ex. vitt vaselin etc.) och tryck aldrig längre än vad som är bekvämt. Det skall aldrig göra ont att stretcha, så tvinga den inte, den kommer att nå dit till slut! Ett par strategiskt placerade o-ringar i gummi eller silikon kan hjälpa till att hålla ledstickan på plats, så den inte glider tillbaka.

Spiraler fungerar på samma sätt som en taper/ledsticka men har en annan design som vissa finner mer bekväm att bära under stretchingperioden. När man stretchar med spiraler är det viktigt att ge kroppen tid mellan varje storlek. Detta kan aldrig poängteras för mycket.  Spiraler kan med fördel vändas på mellan varje storlek, så att du stretchar från båda håll. Detta ger en jämnare stretchning.

VIKTER

En av de absolut vanligaste metoderna världen över förr var att stretcha  genom tillägg av tyngre vikter i existerande hål, där tyngdkraften arbetar åt dig. Vikten kan gradvis ökas genom att lägga till fler delar när din hud anpassats.
Detta är en av de mildaste metoderna att stretcha och den ger dig större valmöjlighet i val av smycke annat än enbart pluggar. Vackra vikter i silver, brons, koppar och guld finns från kulturer från hela världen, från Dayak-stammen på Borneo till Massai-folket i Afrika. Genom att bära vikter, vare sig det är för att stretcha eller enbart för deras elegans, så ger det dig möjligheten att bära en del av de smycken som människan först började använda sig utav vid stretching. Vikter kan även användas i kombination med tunnlar, då vikten placeras igenom tunneln och ger en jämnare viktfördelning.

Viktigt att tänka på med denna metod är att ha en jämn viktfördelning och att ge din kropp avsevärd tid mellan varje stretching. För mycket tyngd kan medföra större press nedåt vilket kan resultera i tunnare vävnad undertill, så var aktsam med denna metod.

NÅGRA ENKLA RÅD SOM KAN HJÄLPA DIG PÅ VÄGEN

> Värme. Det bästa tillfället att stretcha är efter ett varmt bad eller dusch, eller efter att ha använt varma kompresser på området. Värmen gör att vävnaden expanderar och mjukas upp, vilket gör din hud lättare kan stretchas och gör det mycket mer bekvämt. Det hjälper också till att öka cirkulationen, vilket påskyndar läkning.

> Glidmedel. Genom att smörja in en ledsticka eller ett smycke underlättar du isättning och minimerar både smärta och slitning. Vattenbaserade/-lösliga glidmedel har minst risk att irritera och är lättast att tvätta bort efteråt. Silikonbaserat glidmedel kan vara effektivare för piercings i eller i närhet av slemhinnor.

Oljebaserade medel, som Vaselin och olivolja, kan även användas men kan efterlämna en oljefilm som kan hålla syretillförsel och rengöringsvätskor borta, så tvätta rent ordentligt efteråt.

> Rengöring. Det är av största vikt att du håller dina piercings rena medan du stretchar. Bara för att den var läkt innan betyder det inte att du kan låta den vara smutsig utan att riskera irritation eller infektion. Proceduren under en stretching skapar irritation och små, små slitningar i huden, vilket lämnar öppningar för bakterier. Antibakteriell tvål i duschen  tar inte bara död på dessa bakterier, utan avlägsnar även döda hudceller som får dina hål att klia och lukta illa.

> Tålamod. Än en gång; Ta det långsamt! Tålamod och tid är nyckeln till hälsosam och lyckad stretching. Detta är inte en tävling för snabbhet och storlek, utan ett interaktivt experiment med din kropps gränser och hur man kan utöka dem. Hitta det som fungerar för dig och håll dig till det.

>Försiktighet. Förutsätt aldrig att det är vändbart. Det finns ingen satt storlek eller tidsgräns som skiljer vad som kan krympa och vad som inte kan. För de flesta personer börjar deras hål att dra ihop sig omedelbart efter att smycket plockas bort, speciellt om de är irriterade. Likväl bör du aldrig genomgå någon form av kroppsmodifikation utan förtanke och insikten att du och din kropp inte kommer att vara densamma igen.
Modemässigt som det för stunden är, så är kroppsmodifikation inte en trend utan ett väsentligt sätt att vara.

SUNT FÖRNUFT OCH PROBLEM

Vissa organiska produkter kan vara olämpliga för en del personer, även med korrekta ytbehandlingar. Allergiska reaktioner kan förekomma och du måste lyssna på din kropp och dess signaler. Vissa träslag kan ofta vara orsaken till en irritation. Träslag med höga halter av garvsyra eller som efterlämnar en bitter, brännande känsla på tungan bör inte bäras i piercings. De flesta rosenträd är ganska flyktiga, likaså Amarant (Purple Heart). Ebenholts fungerar bra för i stort sett alla.

Var uppmärksam på ditt nya smycke och plocka bort det vid första tecken på allergi!

ALLERGISKA REAKTIONER

Oavsett vilket material du använder under töjning, kan en allergisk reaktion alltid uppstå. Mänskliga kroppar är alla unika och alltid föränderliga. De kan reagera på i princip vad som helst, även om det är lågallergent, även om dina kompisar kan använda det, även om du kunde använda det förra året. Även förändringar i din hälsa, miljö och livsstil kan påverka din kropps tolerans mot främmande material. Så länge du håller koll på din piercing och är medveten om den, bör du snabbt märka vad som fungerar för dig och vad som inte gör det.

Skulle din piercing plötsligt börja klia, svullna upp, få utslag, bli röd, varm eller utsöndra klar vätska, ta genast ur ditt smycke och byt! Sätt istället i något mindre reaktivt om möjligt (glas, 316L stål, niobium, titan) eller lämna ditt hål tomt om din kropp känner att det är bäst. Blötlägg din piercing i saltlösning ett par gånger om dagen tills det blivit bättre (1/4 havssalt och 2 dl varmt vatten i ett glas). Detta hjälper till att dra ut eventuell vätska eller kemiska rester i huden samtidigt som det lugnar ned vävnaden och hjälper till att påskynda läkningen.

Undvik kemiska tvålar (antibakteriella inkluderat) och lösningar om du har en allergisk reaktion.  Att tillföra extra kemikalier kan förvärra problemet. Pröva med att spola rent med saltlösning. Mjölkbaserade tvålar kan ibland vara till hjälp, då de mildrar reaktioner från syrablandningar. En del personer har haft en del tur med kortisonkrämer på allergiska reaktioner; andra får mer problem av dem.  Använd ditt omdöme och lyssna på din kropps egna reaktioner.

SLITNING / BLOW-OUTS

Om du sliter hål i en piercing under stretchning vet du det oftast med en gång.  Det blöder oftast och den där delen som var så svår att trycka igenom för en stund sedan glider plötsligt igenom med lätthet.
Om detta inträffar, blötlägg din piercing med saltlösning (se beskrivning ovan) under några dagar eller tills det blir bättre. När det inte längre bildas sårskorpor kan du massera huden med jojobaolja, vitamin E eller kakaofett några gånger om dagen. Detta påskyndar läkningen och mjukar även upp eventuell ärrvävnad under utveckling.

En blow-out är en ojämn distribution av hud och/eller ärrvävnad som uppstår från att stretcha för långt och för fort. Det kan se ut som att din piercing vänt sig ut-och-in. Metoderna med blötläggning och massage som beskrivs här ovan kan komma till hjälp, men du kan ändå få permanent ärrvävnad. När det väl är läkt, starta din stretching från andra hållet, så att du ”stoppar in” den överflödiga vävnaden.
Skulle du slita hål eller få en blow-out, ta det som en påminnelse att stretcha långsammare nästa gång.

Kontakta oss

Alla frågor om piercings svarar vi enklast på telefon 0243-68080
eller kom in till oss på Crossroads Hagavägen 37-39, (i rondellen).

Öppettider
Måndag – Fredag 12:00 – 17:00

Brådskande/akuta frågor:
Jonas: 070-8139559 (ENDAST SMS - svar kan dröja)
Johnny: 070-4986385 (ENDAST SAMTAL - EJ SMS)

Crossroad Piercing

Hagavägen 37-39
Borlänge, Sweden

+46 243 680 80